Start met je eigen missie

Start met je eigen missie

Hijgend en zwetend probeer ik over een muur heen te klimmen. Onderaan de muur staat iemand die me omhoog duwt en aanwijzingen geeft. Ik kijk nog eens goed naar het kaartje in mijn hand en twijfel. Ben ik wel de klimmer, of ben ik de duwer? Help ik? Of vraag ik om hulp? We zitten met ons team aan een tafel vol associatiekaartjes. Doel: het formuleren van een persoonlijke missie. En het beeld op dit kaartje zet me aan het denken.

Kompas

Onze cliënten zetten we ook graag aan het denken. Met kaartjes. Over hún persoonlijke missie. In een persoonlijke missie staat waar je naartoe wilt. Wat is echt belangrijk voor jou? Wie zou je willen zijn? Hoe ga je dat bereiken? Hoe kunnen anderen daarbij helpen? Zie het als een kompas tijdens het zetten van stappen.

Als de persoonlijke missie op papier staat, gaat het niet de kast in. Het voelt veilig om je missie en doelen voor jezelf te houden, toch maakt delen het veel krachtiger. We dagen onze cliënten uit om hun netwerk te betrekken. Het netwerk geeft tips, steun en een stok. Een stok achter de deur.

Help!

Terug naar het kaartje met de klimmer. Ik geef vaak hulp en vind het best lastig om hulp te ontvangen. Of te vragen. Dit neem ik mee in mijn persoonlijke missie. Op het volgende kaartje is de zee te zien. Rust, ruimte en ver weg durven kijken. Dat gun ik mezelf, het team en de cliënten. Het voelt misschien als verloren tijd, maar juist door ruimte te plannen, ontstaan nieuwe ideeën. De zee leg ik naast de klimmer en krijgt ook een plek in mijn persoonlijke missie.

Andere kant

Dagelijks zijn we bezig met de persoonlijke missie van onze cliënten. Vandaag beleven we dit voor onszelf. We ervaren waar cliënten ook doorheen gaan en beseffen dat het best wel kwetsbaar kan zijn om dit zo te doen. Goed om dit van de andere kant mee te maken. Na de associatiekaarten pakken we de kwaliteitskaarten erbij. Welke kwaliteiten passen bij mij en hoe past dit in mijn persoonlijke missie? Ik pak het kaartje ‘behulpzaam’.

Tjeerd van Dixhoorn

(geredigeerd door Lennert Streuper, Rocketboys)