Vooruit

Vooruit

“Adem rustig en diep in -houd even vast- en adem uit… Je ligt met je rug op een groene vlakte en boven je drijven wolken voorbij. Ze komen en ze gaan, net als gevoelens”.

Stap7 kijkt vooruit!

Ik lig niet, maar zit. Op de grond, met mijn rug tegen de bank. Naast mij zit *Saar. We luisteren met onze ogen dicht naar een geleide meditatie. 

Ik doe dat eigenlijk nooit. Mediteren. Niks voor mij. Maar Saar heeft het nodig en ze stelt me op mijn gemak. Daar is Saar goed in. Mensen op hun gemak stellen.

Ik ken haar nu een aantal maanden. Saar is in de dertig. Heel gevoelig, slim, liefdevol en empathisch. Ze kampt met verslavingsproblematiek en heeft geen werk of dagbesteding. Ze kwam in beeld met een bijzondere hulpvraag: Ze wil zichzelf beter leren kennen. Wie ben ik? Wat wil ik? Wie wil ik zijn?

Het huis is wat chaotisch, maar dan wel op een creatieve manier. Ze woont hier met haar partner en hond. Er komen veel mensen over de vloer en Saar stelt iedereen op hun gemak. Ten koste van zichzelf. Iedereen is gelukkig door Saar, behalve zijzelf. Ze cijfert zichzelf makkelijk weg.

Tussen de prullaria werken we samen aan haar persoonlijke missie. Een helder plan met doelen, waardes en principes. Daarbij kijken we vooruit. We beginnen met het einde voor ogen. Eén van de doelen van Saar: ‘Ik wil zelfverzekerd in het leven staan’. De waarde die we hieraan koppelen is ‘Autonomie’. En we plakken er een principe aan, waar ze altijd op kan terugvallen: ‘Ik luister naar wat mijn hart mij ingeeft en handel daarnaar’.

Ik stapte uit mijn comfortzone door met Saar te gaan mediteren. Ik verwacht dat ook Saar de komende tijd regelmatig uit haar comfortzone zal moeten stappen. Er trekken dan allerlei gevoelens voorbij, net als de wolken. Ik zal haar daarbij steunen en motiveren. Ik stel haar op haar gemak, maar ze zal het zelf moeten doen. Een bijzondere reis, met een mooi vooruitzicht.

Aniek Aarnink – Ambulant begeleidster STAP7  

(geredigeerd door Lennert Streuper, Rocketboys)

*Saar is een gefingeerde naam.